Home with a second skin

9 jaar geleden

Inleiding.

Zoals u in eerdere nieuwitems van ons heeft kunnen lezen, hebben de studenten van de TU Delft gewerkt aan een bijzonder project tijdens de Solar Decathlon 2014. Met een uniek concept genaamd ‘Prêt-à-loger: home with a second skin’ werd op innovatieve wijze een energieneutraal huis gepresenteerd dat voor bestaande woningen een uitkomst kan bieden in de verduurzaming. Wemmenhove produceerde in opdracht van Sunstock Holland een speciaal op maat gemaakte zonweringconstructie voor dit energieneutrale huis. In onderstaande tekst kunt u lezen hoe het is verlopen.

Team Prêt-à-Loger maakt statement Solar Decathlon 2014

Hoe kunnen we bestaande steden grootschalig verduurzamen en bewoners meer bewust maken van hun energiegebruik? Dat heeft het studententeam van de TU Delft laten zien tijdens de Solar Decathlon 2014, de Olympische Spelen van de duurzame bouw, die de afgelopen twee weken plaatsvond in Versailles.

Met de inzending Prêt-à-Loger, Home with a skin won het team de eerste prijs voor Duurzaamheid en Communicatie & Sociaal bewustzijn en de tweede prijs voor Energie-efficientie en Bouwmanagement, Gezondheid en Veiligheid. Overall eindigde het Delftse team op de derde plaats op slechts drie punten afstand van het Italiaanse team dat eerste werd.

Home with a second skin

Het Delftse team had heel bewust gekozen voor het verduurzamen van een bestaand jaren ‘60 rijtjeshuis. Dit deed het team door het aanbrengen van een ‘tweede huid’ waaronder een glazen constructie aan de zonzijde. Met deze constructie kan het huis helemaal op zonne-energie draaien. Door te kiezen voor het aanpassen van een oud rijtjeshuis liet het team zien hoe bestaande woningen, waarvan er alleen in Nederland al 1,4 miljoen zijn, kunnen worden getransformeerd naar duurzaamheid. Daarmee hebben de studenten een heel realistisch concept neergezet en onderscheidde dit huis zich van de nieuwbouw- of optopwoningen (woningen met een opbouw) die de andere 19 universiteiten hadden neergezet.

Duurzaam is vooral prettiger. Andy van den Dobbelsteen, hoogleraar Klimaatontwerp & Duurzaamheid aan de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft en hoofdbegeleider van het team: “De duurzaamheidsuitdaging van de toekomst zit in het verbeteren van de gebouwen die er al zijn en het veranderen van ieders persoonlijk gedrag, waarbij ieders leefkwaliteit verbetert. Met ons huis hebben we laten zien hoe een typisch Nederlands (Noordwest-Europees) woontype energieneutraal kan worden gemaakt.

Daarnaast wilden we laten zien hoe we de levens van mensen kunnen verbeteren met een ruimer en comfortabeler huis en door een fraaie duurzame tuin met lokale materialen en planten. In Versailles hebben we tegelijkertijd geprobeerd bezoekers en andere teams meer bewust te maken van een duurzamer leefstijl (bijv. door naar de locatie te fietsen en ongemerkt veganistische maaltijden aan te bieden ). We wilden laten zien dat we in alles duurzaam kunnen zijn en dat dit nog prettiger is ook.

Het mooist vind ik de studenten hebben laten zien dat de ingenieurs en architecten van de toekomst weten waar de uitdaging ligt: dicht bij de mensen en gericht op een beter beheer van al wat al staat in de gebouwde omgeving."

Studenten, TU-staf en partners van het project zijn ontzettend trots op het resultaat, dat in Frankrijk veel aandacht kreeg van pers en publiek.

Opening op de campus. De studenten en de medewerkers van TBI Holdings demonteren het huis nu weer om het voor de derde, en voorlopig laatste keer, op te bouwen op de campus van de TU Delft als onderdeel van the Green Village. Op maandag 25 augustus heeft minister Blok (Wonen) het huis in Delft geopend.

Als u meer wilt weten over dit project klik dan hier...

housewebsite

 


Terug naar overzicht

Daarom
Wemmenhove

  • Specialist sinds 1974
  • Vakwerk op maat
  • Gegarandeerde kwaliteit
  • Onderhoudsarm materiaal