Zon en bescherming

9 jaar geleden

Fabels en feiten UV-straling.

Heeft u er ook zo naar uit gekeken? Na de wintermaanden buiten weer heerlijk genieten van de hogere temperaturen en de zon….. 

Het is juist de zon die niet altijd zo gezond is als wij misschien wel denken. De zon biedt ons vitamine D, maar heeft ook een ernstige schaduwkant.  De extra UV-straling kan zorgen voor één van de meest voorkomende kanker soorten, huidkanker. Zo zijn er een aantal stellingen onder elkaar gezet die waar of niet waar zijn. Met andere woorden; feiten of fabels.

Eén stelling is in ieder geval waar: Buitenzitten onder een goed zonweringsdoek is veiliger dan zonder……

toename huidkanker

Met de zonneschijn voor de deur, neemt ook de noodzaak toe om verstandig te zonnen. KWF Kankerbestrijding heeft weer allerlei middelen ingezet om iedereen op de hoogte te brengen.

Hieronder is een selectie te zien van een aantal stellingen waarvan wordt aangegeven of ze fabels of feiten zijn.

• Bij schaduw of bewolking hoef je niet te smeren.

Fabel!
De schaduw beperkt de schadelijke invloed van UV-straling, maar neemt deze niet helemaal weg. Daarom blijft insmeren nodig, zelfs als jij (of je kind) in de schaduw zit. Let ook op de zonkracht: hoe sterker deze is, hoe meer UV-straling de aarde bereikt en hoe minder bescherming de schaduw biedt. Op een bewolkte zomerse dag kun je dus verbranden. Zeker bij een hoge zonkracht kunnen wolken de schadelijke UV-straling niet helemaal tegenhouden. Dus zelfs als het bewolkt is kun je maar beter de huid insmeren.

• Verbranding heeft niets te maken met de warmte van de zon.

Feit!
Verbranding heeft niets met warmte van de zon te maken maar met de sterkte van de UV-straling die de aarde bereikt. De hoeveelheid UV wordt uitgedrukt in zonkracht op een schaal van 0 tot met 10. Vanaf zonkracht 7 wordt er van een sterke zonkracht gesproken en is de kans op zonverbranding het grootst. Hoe sterker de zonkracht, hoe meer UV-straling de aarde bereikt en hoe minder de schaduw en bewolking bescherming bieden. Bij een hoge zonkracht is goede huidbescherming extra belangrijk.

• Met een hoge beschermingsfactor is het onnodig om elke 2 uur te smeren.

Fabel!
Een hogere beschermingsfactor zorgt ervoor dat er minder UV-straling doordringt tot de huid. Toch blijft het verstandig elke 2 uur te smeren, om de huid te beschermen. Een deel van het product gaat er door zweten, wrijving (bijvoorbeeld van kleding) of afdrogen namelijk weer af.

• Verbranden beschadigt de huid blijvend.

Feit!
Elke keer als de huid verbrandt, raken huidcellen beschadigd door de UV-straling. Op langere termijn kan huidkanker het gevolg zijn. En juist bij kinderen komt die beschadiging hard aan. Hun huidcellen zijn extra kwetsbaar. Bovendien zijn ze in de groei: de celdeling gaat zo snel dat er soms te weinig tijd is om alle beschadigde huidcellen te herstellen voordat ze zich weer gaan delen. In die cellen ontstaan dan als het ware 'littekens', die kinderen hun leven lang meedragen. Dit is aan de buitenkant niet te zien, want die beschadigingen zitten diep in de huidcellen. Maar hoe meer 'littekens', hoe groter de kans dat een kind op latere leeftijd huidkanker kan krijgen. Daarom is bescherming zo belangrijk, zéker voor kinderen

Meer informatie vindt u op http://www.tibelly.nl/home.html

 Tibellykwf


Terug naar overzicht

Daarom
Wemmenhove

  • Specialist sinds 1974
  • Vakwerk op maat
  • Gegarandeerde kwaliteit
  • Onderhoudsarm materiaal