Zonwering effectief en duurzaam alternatief voor airconditioners

3 jaar geleden

De Zweedse klimaatactivist Greta Thunberg is vandaag met haar zeilboot aangekomen in New York, om deel te nemen aan de Climate Action Summit van de Verenigde Naties op 23 september in New York. Bij deze driedaagse klimaattop komen zo’n honderd wereldleiders samen om te bespreken hoe de ambitieuze doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs alsnog gehaald kunnen worden.

Flatgebouw vol airco's

Airco’s niet meegenomen in Klimaatakkoord

Vorige maand was nog in het nieuws dat het Klimaatakkoord van ons kabinet geen rekening houdt met de fors toenemende vraag naar energieslurpende airco’s in woningen. Dit maakt het moeilijker om de klimaatdoelstellingen te halen in Nederland. Het Klimaatakkoord dat eind juni door het kabinet is gepresenteerd, heeft de extra uitstoot van airco’s en behoefte aan koeling in woningen helemaal niet meegenomen, bevestigt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

Zonwering in plaats van airconditioning

Een effectieve manier om te zorgen dat we de klimaatdoelstellingen toch nog kunnen halen, is door de inzet van zonwering. Door te voorkomen dat warmte de woning in komt, met behulp van terrasschermen, uitvalschermen, screens en rolluiken, wordt de behoefte aan airco’s kleiner of kan de airco een standje lager.

Voordelen zonwering ten opzichte van airconditioning

Zonwering houdt de woning niet alleen koel, het weert ook de zon en creëert schaduw. Een terrasscherm houdt de zon uit de woning én van het terras. Screens en rolluiken voorkomen dat er van buiten naar binnen gekeken kan worden, waardoor het aan de privacy bijdraagt. Ook zijn ze inbraakwerend. Onze rolluiken en buitenjaloezieën hebben als extra voordeel dat ze in de winter de woning isoleren waardoor de gasrekening lager uitvalt. Een gesloten rolluikpantser creëert een luchtbuffer die het koelte- en warmteverlies tot wel 45% vermindert.

Verschillende soorten zonwering

Er zijn verschillende soorten zonwering, waardoor in eigenlijk elke situatie wel een soort zonwering geschikt is. Officieel zijn dit echter aanduidingen van alle soorten zonwering met zonweringsdoek. De meest gebruikte soorten zonwering staan hieronder toegelicht. 

Rolluiken aan woningRolluiken

Rolluiken zijn gemaakt van een lamellenpantser dat verticaal oprolt en afwikkelt. Rolluiken weren zonlicht en warmte, maar geven ook privacy, zijn verduisterend, hebben een inbraakwerende werking en zijn isolerend in de winter. Door de ventilatiestand kan het rolluik ook ’s nachts dicht blijven bij de slaapkamers.

Meer over rolluiken

 

Screens aan woningScreens en ritsscreens

Screens lijken qua werking en ombouw op rolluiken, maar zijn gemaakt van screendoek in plaats van een lamellenpantser. Ze reguleren 80% van de warmte en geven uitzicht naar buiten (of kies voor een verduisterend doek). Screens zijn ideaal tegen zoninval. Ritsscreens zijn screens die vastzitten in de zijgeleiders en daardoor beter beschermen tegen wind en inbraak.

Meer over screens en ritsscreens

 

UitvalschermenUitvalschermen

Uitvalschermen worden in de volksmond vaak zonneschermen of zonneluifels genoemd. Het is één van de eerste vormen van zonwering, die we nog steeds veel zien bij woningen, kantoorgebouwen, scholen en ziekenhuizen. Ze voorkomen lichtinval waardoor veel warmte tegengehouden wordt, zonder het uitzicht naar buiten te blokkeren. Er zijn zelfs uitvalschermen voor op het balkon.

Meer over uitvalschermen

 

MarkiezenMarkiezen

Markiezen zijn zeer decoratief, waardoor ze vaak bij woonboerderijen, herenhuizen en winkels gebruikt worden. Markiezen hebben veel van de voordelen van uitvalschermen: ze houden licht tegen, en dus warmte, zonder het uitzicht te blokkeren.

Meer over markiezen

 

Knikarmscherm oftewel terrasschermKnikarmschermen

Een knikarmscherm wordt ook wel een terrasscherm genoemd. Dit is dan ook waar het knikarmscherm vaak wordt geplaatst: boven het terras. Zo blokkeert het zowel de lichtinval naar binnen, als dat het voor schaduw op het terras zorgt. Het vervangt dus de parasol in uw tuin. Een knikarmscherm loopt bijna horizontaal met de bovenkant, waardoor het zicht het best behouden wordt. We zien knikarmschermen dan ook vaak aan de voorkant van winkels en restaurants.

Meer over knikarmschermen

 

BuitenjaloezieënBuitenjaloezieën

Wilt u maximale zonwering, dan zijn buitenjaloezieën ideaal. Deze populaire zonwering bij kantoren en bedrijfspanden geven volledige vrijheid in hoeveel licht en zicht geblokkeerd moet worden. Ze werken isolerend tegen hoge en lage temperaturen buiten en zijn verduisterend.

Meer over buitenjaloezieën

Werkgebied Wemmenhove Zonwering en Geveltechniek

Ons werkgebied is doorgaans Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel. Hier plaatsen en onderhouden wij onder andere zonweringen. Wilt u graag buiten ons werkgebied zonwering of gaat u liever zelf aan de slag? Bestel dan uw zonwering op maat bij Aluprotect.nl voor de doe-het-zelver.


Terug naar overzicht

Daarom
Wemmenhove

  • Specialist sinds 1974
  • Vakwerk op maat
  • Gegarandeerde kwaliteit
  • Onderhoudsarm materiaal